Slipmaskiner – vilken ska jag välja?

Det finns en hel del olika typer av slipmaskiner att välja på så vilken slipmaskin ska man välja?

När du väljer en slipmaskin, överväg faktorer som effekt, skiv- eller remstorlek, hastighetskontrollalternativ, dammuppsamlingsförmåga och övergripande byggkvalitet. Prioritera alltid säkerhetsfunktioner och följ tillverkarens instruktioner för säker och effektiv användning. Beroende på vilket användningsområde du ska ha för din slipmaskin finns det flera olika att välja mellan. Här nedan listar vi de vanligaste typerna av slipmaskin och vad de kan användas till.

Att välja slipmaskin

Bandslip

En bandslip är ett bra val om du ska slipa mycket stora ytor där mycket material ska slipas bort, såsom slipning av bordsskivor, dörrkanter eller andra plana ytor. Med bandslipen kan du slipa trä, plast och icke järnhaltiga metaller. Bandslipmaskiner är mångsidiga och kan användas för att forma, utjämna och ta bort material från träytor.

Många bandslipar idag har någon form av dammsugning kopplad så att du slipper att så mycket damm och spån sprids i rummet.

Deltaslip/multislip

Denna typ av slipmaskin är bra om du vill komma åt på trånga ställen. Multislipar är ofta formade som en trekant och deltaslipar kan ha flera olika utformningar för att komma åt på riktigt svåråtkomliga ställen.

Du kan använda en delta- eller multislip för trä, metall, färg och lack. De är användbara för att exempelvis slipa hörn eller kanter.

Excenterslip

En excenterslip arbetar med en kombination av sving- och vridrörelser vilket gör att den kan användas både för att slipa och polera. Denna slipmaskin passar till stora ytor och både jämna och välvda ytor. Du kan slipa eller polera metall, plast, trä, glas, färg och lack. 

Planslip

En planslip är lite lik bandslipen men skillnaden att det är en fast platta som slipar genom små cirkelrunda rörelser och inte att ett band snurrar runt.

Med en planslip kan du med fördel slipa stora och släta ytor samt hörn och kanter. Denna slipmaskin är endast lämplig för att slipa trä. Det finns en del planslipar som är utrustade med dammsugarkoppling så du slipper en massa damm.

Vinkelslip

En vinkelslip är en slipmaskin som även kan kapa materialet. Denna slipmaskin har en roterande slipskiva. En del slipskivor kan både kapa, slipa och polera.

Du kan kapa material som metall och sten. Och du kan slipa metall, sten och andra ytor som behöver befrias från rost. Med en del slipskivor kan du även polera material som metall, betong, natursten, keramik eller liknande. 

Tak- och väggslip

Precis som namnet säger är en tak- väggslip gjord för att jämna till tak och väggar inför tapetsering eller målning. Dessa slipmaskiner har en stor slipyta vilket gör att du snabbare kan slipa en stor vägg eller ett helt rum. Du kan använda en tak- och väggslip på gipskartong, spackelmassa, tapetrester, färg, lack och trä.

Ett tips är att välja en med dammsugningssytem så slipper du så mycket damm som ryker.